Live & Studio Mixers

Het hart van uw live sound systeem of van uw (thuis-)studio. De nieuwere varianten zijn zodanig uitgerust dat ze in beide omgevingen te gebruiken zijn, dankzij de integratie van, bijvoorbeeld, USB of Firewire. Het maken van live opnamen, direct vanuit de mengtafel, is dan ook mogelijk. Afhankelijk van de gewenste toepassing, kunt u kiezen voor een kleinere mixer met een beperkt aantal kanalen of, wanneer u bijvoorbeeld een band moet uitversterken, een mixer met 12 of 24 kanalen. Of u nu van plan bent uw mixer in een studio te gebruiken, of als een live of monitormixer, u dient de verschillende situaties in uw achterhoofd te houden, waarin u terecht zou kunnen komen. Het is daarom altijd goed om een paar extra in- en output kanalen beschikbaar te hebben.

Hoewel, voor niet-kenners, ook de meest eenvoudige mixers overweldigend kunnen overkomen, ben je al een eind op scheut als je een enkel ingangskanaal en het master-gedeelte begrijpt:  alles worden opgesplitst in ingangen of uitgangen. Het ingangsgedeelte van de mixer heeft microfooningangen met gebalanceerde XLR-aansluitingen, ongebalanceerde lijningangen met jack-aansluitingen of vaak een combinatie van beide. Elk ingangskanaal heeft een aantal parameters beschikbaar (gain, EQ, pan, auxiliary, etc.), waarmee het inkomende signaal kan worden aangepast. De output-sectie groepeert alle inputs samen, waarna ze naar de stereo master-output worden gestuurd. In sommige gevallen zul je 'groepen' of bussen 'vinden waar een verzameling individuele kanalen kan worden samen gevoegd om een ​​submix te vormen. Hieroor kunnen deze kanalen bestuurd worden door één enkele schuif (fader). Veel merken voeren tegenwoordig ook digitale mixers. Deze zijn gebaseerd op het zelfde principe als analoge mixers, met het verschil dat de digitale versie met geïnstalleerde software werkt en iets meer ervaring vereist voordat het werken hiermee "in de vingers zit".

Veel mengpanelen zijn tegenwoordig uitgerust met ingebouwde effecten, waarvan galm, delay, compressor en noise gate wel de bekendste zijn. Het meenemen van extra randapparatuur is dan overbodig. Ter aanvulling, bestaan er ook zogenaamde "powered mixers" waarbij een mixer en versterker zijn geïntegreerd in één behuizing. In actieve geluidssystemen, zijn vaak, kleine mixers, al ingebouwd zodat u, bijvoorbeeld, een microfoon direct kunt aansluiten.

Neem eens contact op voor meer uitleg en advies.